Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη — χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το περιστατικό που συνέβη στις 5 Αυγούστου.

migration

124.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα φέτος μέσω θαλάσσης έως τις 31 Ιουλίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες που βιώνουν συγκρούσεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Οι Σύροι αποτελούν το 63% των νεοαφιχθέντων από την αρχή του έτους, και μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στο 70% του συνόλου των αφίξεων. Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από επείγουσα ιατρική βοήθεια, νερό, φαγητό, προστασία και ενημέρωση. Όλοι είναι εξαντλημένοι. Οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποδοχής, καθώς και οι διαδικασίες καταγραφής παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

migration

Η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη Μεσόγειο και ειδικότερα οι εικόνες από την παραμονή των προσφύγων στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και στο Πεδίον του Άρεως, καθιστούν ανάγκαια τη συζήτηση 10 σημείων-προτάσεων για το μεταναστευτικό:

1) Αναθεώρηση του “Δουβλίνο 2”.

2) Χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των χωρών εισόδου μεταναστών.

3) Ευρωπαϊκό σχέδιο υποδοχής μεταναστών (καταγραφή στοιχείων, στέγαση, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

4) Αναβάθμιση της Frontex.

5) Μηχανισμός ανακατανομής μεταναστών στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το ΑΕΠ, την έκταση και τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

6) Τριμερής συνεργασία ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

7) Δημιουργία συμπράξεων της ΕΕ με την Τουρκία, την Ιορδανία, την Τυνησία και το Νίγηρα, που φέρουν το κύριο βάρος ως χώρες διέλευσης.

8) Ειρηνευτικές δυνάμεις στις χώρες προέλευσης μεταναστών.

9) Ενίσχυση της Ευρω-Μεσογειακής Εταιρικής Σχέσης με την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο στην Πολιτική της Ασφάλειας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και σε κοινωνικό, πολιτιστικό, ανθρωπιστικό επίπεδο.

10) “Σχέδιο Μάρσαλ” με προϋπόθεση τον εκδημοκρατισμό των χωρών και τον σταδιακό επαναπατρισμό των μεταναστών — προσφύγων.

site logo pes activists

Advertisements

Τι πιστεύεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s