Με γνώμονα την προσφορά στους συμπολίτες μας και την ανάδειξη της πλούσιας φυσικής ομορφιάς, της ένδοξης ιστορίας και του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, οι PES Activists καταρτίσαμε τους άξονες για την οικοδόμηση της αρχιτεκτονικής ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ξάνθη και την Θράκη.

1. Ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας

Η ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας αποτελεί μία από τις κορυφαίες προκλήσεις για την χώρα και την Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους, η προσπάθεια είναι ακόμη πιο δύσκολη. Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα νέων ανθρώπων, οι φρέσκιες ιδέες και η εναλλακτική που παρουσιάζουν, αξίζουν την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Στηρίζουμε τους νέους επιχειρηματίες, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς της περιοχής. Αν είστε ένας από αυτούς μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο pesthrace@gmail.com.

2. Αξιοποίηση πολιτισμικής κληρονομιάς

Ο Δημόκριτος, ο Πρωταγόρας , ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Μάνος Χατζιδάκις, το Πανεπιστήμιο, τα αρχαία και τα σύγχρονα Άβδηρα, η Μαρώνεια, ο Έβρος, το φρούριο της Καβάλας, είναι μόνο λίγα από τα κεφάλαια της Θράκης. Σε πολλές περιπτώσεις αναξιοποίητη, η πλούσια ιστορία της περιφέρειας πρέπει να αναδειχθεί και να γίνει γνωστή στην ενωμένη Ευρώπη.
Η πολιτιστική και η εκπαιδευτική διπλωματία, που στοχεύουν στην προβολή εκείνων των πολιτιστικών στοιχείων και ιστορικών δεσμών που προωθούν την αλληλοκατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των λαών, αποτελούν μερικά από τα εργαλεία στην δική μας προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας αρχιτεκτονικής για την προβολή της πολιτισμικής και ιστορικής υπόστασης της περιοχής.
Κινητοποιώντας τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να υπερασπιστούν και να προβάλλουν την κληρονομιά και την ιστορία τους, οι PES Activists μπορούμε να αποτελέσουμε καθοριστικό παράγοντα ανάδειξης ενός διαφορετικού προσώπου της περιοχής μας.

3. Στήριξη πρωτοβουλιών ανάπτυξης

Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάδειξη της παραγωγής των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων του νομού Ξάνθης. Η δράση μας με τίτλο “Rethink Local – Επιμένουμε Τοπικά” έχει ως σκοπό την προβολή όσων καινοτομούν και παράγουν.
Παράλληλα, δημιουργήσαμε τις Επιτροπές Ενημέρωσης για την Νέα ΚΑΠ με στόχο την ενημέρωση των αγροτών για το περιεχόμενο της. Είμαστε καθημερινά σε επαφή με νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που επιθυμούν να μάθουν τις τρέχουσες συνθήκες για τους κλάδους τους και καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο pesxanthi.wordpress.com ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο pesthrace@gmail.com.

4. Ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της περιφέρειας

Η Ελλάδα και κατά συνέπεια η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε η μυθολογία γύρω από την Ευρώπη είναι ελληνική. Σκοπός του ακτιβιστικού κινήματος είναι η συμμετοχή του νέου ανθρώπου στην λειτουργία των θεσμών που καθορίζουν τις πολιτικές και τις θέσεις της Ευρώπης. Διεκδικούμε μία Ευρώπη που θα ενισχύει την ανάπτυξη (ΠΔΠ), την αγροτική παραγωγή (ΚΑΠ) και θα στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χρειαζόμαστε άμεσα μια κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη, που θα στοχεύει πρωτίστως τον αδύνατο, την ανεργία των νέων. Θα συμμετέχει στην αντιμετώπιση του οξύτατου μεταναστευτικού προβλήματος και θα ολοκληρώσει τις συζητήσεις γύρω από την κοινή άμυνα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, μπορούν να σταθούν μόνο μέσα από ευρύτερα σχήματα συνεργασίας που θα εξασφαλίζουν την διαχείριση των υπερεθνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη.

5. Εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και της κοινωνίας

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της ομάδας μας στην Ξάνθη, μιλήσαμε για το διττό ρόλο μας:
Οι ακτιβιστές της Ξάνθης αποτελούν παράλληλα εκπρόσωποι του ΕΣΚ στην περιοχή, αλλά και εκπρόσωποι της Ξάνθης στην οικογένεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών.
Ως εκπρόσωποι του ΕΣΚ καλούμαστε να μιλήσουμε με τους πολίτες για τις ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως πολιτών της Ένωσης, για τις ιδέες και το πρόγραμμα του ΕΣΚ, για το αυριανό πρόσωπο μιας πιο δημοκρατικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης με θετικό πρόσημο.
Ως εκπρόσωποι της Ξάνθης στο ΕΣΚ οφείλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, να συν-διαμορφώσουμε με την τοπική κοινωνία το πλάνο της ευρωπαϊκής πορείας της περιοχής μας, να αναδείξουμε την ανέκφραστη δημιουργικότητα των νέων.

6. Προτάσεις για τα αδέσποτα ζώα

Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει ότι: «Η ποιότητα ενός λαού κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα». Άραγε πώς θα έκρινε την σύγχρονη ελληνική κοινωνία; Γνωρίζοντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ζώων, οι PES Activists Ξάνθης, ξεκινήσαμε μία προσπάθεια καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων. Αναλυτικά οι προτάσεις μας είναι οι εξής:
  1. Να γίνονται στειρώσεις από τους δήμους σε όλα τα αδέσποτα.
  2. Ισχυροποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
  3. Εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και το περιβάλλον.
  4. Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την πώληση ζώων από pet shop.
  5. Χρηματοδότηση φιλοζωικών οργανώσεων για τη φιλοξενία και φροντίδα αδέσποτων ζώων.
  6. Απρόσκοπτη εφαρμογή από το ελληνικό κράτος του κατοχυρωμένου θεσμικά, μέσω του νόμου 4039/2012 , θεσμού των ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων.
  7. Καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών με τη στήριξη των ΜΜΕ και των ομάδων πολιτών.
  8. Έκδοση ευρωπαϊκών οδηγιών και θέσπιση δυνατότητας παρέμβασης της ΕΕ σε χώρες που παραβιάζονται τα δικαιώματα των ζώων.
Advertisements

Τι πιστεύεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s