Ο ποταμός Κόσυνθος περνά μέσα από την πόλη της Ξάνθης.
Ο ποταμός Κόσυνθος περνά μέσα από την πόλη της Ξάνθης.

Ο Νομός Ξάνθης, ξεκινά από τα βουνά της Ροδόπης με τα παρθένα δάση και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ανάμεσα στα βουνά ο πλούσιος κάμπος της Ξάνθης με πλούσια γεωργική παραγωγή. Στο Δέλτα του ποταμού Νέστου οι υδροβιότοποι, η λίμνη Βιστωνίδα, οι παραλίες. Ο νομός Ξάνθης τα έχει όλα. Βουνά, κάμπους, θάλασσα.

Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ ήταν το ορμητήριο του θεού Άρη αλλά και του Βορέα. Με την λίμνη Βιστωνίδα συνδέεται και ο άθλος του Ηρακλή με τα άλογα του Διομήδη.

Η περιοχή κατοικείται από τους Νεολιθικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πεδιάδα της Ξάνθης. Από τον 11ο π.Χ. αιώνα άρχισε η εγκατάσταση των θρακικών φυλών. Αναφορά πρέπει να γίνει στην ίδρυση των Αβδήρων το 656 π.Χ. που άκμασε στην πεδιάδα του νομού. Την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ακμάζει η πόλη Τόπειρος που ιδρύθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Τον 14ο αιώνα την περιοχή καταλαμβάνουν οι Τούρκοι δημιουργούν νέες πόλεις και αναπτύσσουν κυρίως την καλλιέργεια του καπνού. Η Ξάνθη είναι το χριστιανικό κέντρο ενώ διοικητικό κέντρο ήταν η Γενισέα, η οποία καταστρέφεται από πυρκαγιά το 1870. Έτσι διοικητικό κέντρο γίνεται η Ξάνθη αν και έχει υποστεί δύο καταστροφικούς σεισμούς το 1829. Το 1912 την καταλαμβάνουν οι Βούλγαροι και το 1913 την απελευθερώνουν οι Έλληνες και στην συνέχεια οι σύμμαχοι την επιδικάζουν στους Βούλγαρους. Ενσωματώνεται οριστικά με την Ελλάδα το 1920 μαζί με την υπόλοιπη Θράκη.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων στην νότια περιοχή του νομού. Τα Άβδηρα υπήρξαν η πατρίδα μιας σειράς φιλοσόφων, μεταξύ των οποίων ο Δημόκριτος, ο Πρωταγόρας και ο Λεύκιππος.
Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων στην νότια περιοχή του νομού. Τα Άβδηρα υπήρξαν η πατρίδα μιας σειράς φιλοσόφων, μεταξύ των οποίων ο Δημόκριτος, ο Πρωταγόρας και ο Λεύκιππος.

Η σημερινή πόλη της Ξάνθης συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό στοιχείο αλλά χαρακτηρίζεται και από την αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού με το μουσουλμανικό. Η παλιά πόλη, παραδοσιακοί οικισμοί, χάνια, παλιές εκκλησίες αλλά και νεοκλασικά και μοντέρνα κτίρια. Στην πόλη θα βρείτε εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί, που σερβίρουν ντόπιες νοστιμιές. Η Ξάνθη είναι γνωστή για τα γλυκά της και τους ξηρούς καρπούς της. Καριόκες, σουτζούκ λουκούμια, παστέλια, σιροπιαστά, φουντούκια, αμύγδαλα, κλπ. μπορεί ναι βρει κανείς σε αφθονία τόσο στα μαγαζιά της Παλιάς Πόλης, όσο και στο παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο.

Advertisements

Τι πιστεύεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s